De WK 2018 stadions staan in 11 speelsteden. Van de 12 stadions worden er 10 nieuw gebouwd en 2 verbouwd. Met 12 voetbalstadions voldoet Rusland aan de voorwaarden om het WK voetbal te mogen organiseren. De bouw en verbouw is geschat op $ 3,82 miljard. De openingswedstrijd en de finale van het Wereld Kampioenschap worden gespeeld in het Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou. De namen van de stadions zijn op 8 oktober 2015 definitief geworden. In de volgende stadions wordt gevoetbald:
In eerste instantie had Rusland 13 speelsteden en 16 stadions aangedragen, maar in oktober 2014 werd het aantal stadions teruggebracht naar 14. In september 2012 werden de stadions in Krasnodar en Yaroslavl geschrapt van de lijst, waardoor het aantal stadions voor het WK2018 op dit moment 12 bedraagt.
In alle speelsteden staan stadions met een capaciteit van ten minste 30.000 bezoekers. Alle aan het WK2018 deelnemende landen spelen hun groepswedstrijden in ten minste 3 verschillende stadions. Wel staan deze WK2018 stadions in maximaal 2 clusters. Hierdoor wordt de reisafstand klein gehouden, zonder dat het rotatiesysteem wordt losgelaten. Bezoekers hebben hierdoor de kans om hun land te volgen, waarbij ze één speelstad als basis kunnen kiezen.
Alle WK2018 stadions voldoen aan de veldgrootte van 105x68 meter bestaande uit gras. De deelnemende landen mogen de dag voor de wedstrijd minstens een uur op het voetbalveld trainen. Ook voldoen de stadions aan de capaciteitsvoorwaarden, maar niet alle stadions voldeden aan de parkeervoorwaarden. De stadions zijn allen goed te bereiken vanuit het centrum van de betreffende speelstad. Over het algemeen moesten de bestaande stadions geupgraded worden om te kunnen voldoen aan de voorwaarden van het WK2018.
De organisatie van het WK 2018 wil groenere en duurzamere stadions voor het toernooi. Het comité heeft onlangs een workshop gehouden waarbij gediscussiëerd werd over hoe de gebouwen milieuvriendelijker gemaakt kunnen worden. Ook is er gesproken over een verbeterd design en het gebruik nadat een stadion de vergunning gekregen heeft.
Bij het evenement waren afgevaardigden van de ontwerpbureau's en bouwbedrijven aanwezig, evenals experts op het gebied van duurzame ontwikkeling. "Momenteel zijn we erg druk met het certificeren van voetbalstadions", zei Milana Verkhunova. "De ontwerpfase van het Nizhny Novgorod Stadion, Loesjniki Stadion, Volgograd Arena, Samara Arena en Mordovia Arena zijn reeds gecertificeerd. Het Spartak Stadion ontving het uiteindelijke certificaat eind 2016. Het Sint-Petersburg Stadion, en de Kazan Arena worden momenteel beoordeeld voor het certificaat voor de constructie."
Het certificeren van de voetbalstadions voor het WK voetbal in 2018 is onderdeel van de strategie van de FIFA. Naast deze wereldwijde strategie heeft de Russische organisatie eigen richtlijnen opgesteld voor duurzame stadions. Dit certificaat heet "RUSO the football stadiums" en is in maart 2016 van kracht geworden.
De door Rusland ontwikkelde standaard is opgesteld in samenwerking met deskundigen, engineering en bouwkundige werknemers van professionele organisaties en met steun van het ministerie van natuurlijke bronnen en het milieu. Daarbij zijn de algemene voorwaarden van de wereldvoetbalbond vertaald naar praktische richtlijnen zoals deze in Rusland gelden.
Het bouwen van groene sportfaciliteiten volgens milieuvriendelijke regels helpt niet alleen de impact op de omgeving te verminderen, maar verzekerd ook een duurzaam gebruik in de toekomst. Het gebruik van water en energie wordt hierdoor tot een minimum beperkt.
Het Spartak Stadion heeft succesvol het certificeringsproces doorlopen door het implementeren van verschillende energiebesparende technieken, aldus stadiondirecteur Ivan Yachmentsev. Het unieke managementsysteem reguleert de verspreiding van stroom effectief naar de verschillende systemen, waardoor de energieconsumptie met 20% daalde tot 70%. LED-lampen in de ruimtes besparen 90% aan electriciteit in vergelijking met gewone spaarlampen.
Ook de materialen die gebruik worden bij de bouw en aankleding van de stadions van het WK 2018 zijn duurzaam. Warm- en koelsystemen, belichting, stroomvoorzieningen en waterbevoorrading zijn bijvoorbeeld zo energievriendelijk mogelijk aangelegd. De materialen zijn niet schadelijk voor het milieu en zijn in de meeste gevallen zelfs gemaakt van gerecycled afval.
Tot slot zijn de stadions ook toegankelijk voor gehandicapten en mensen met een beperking, zodat ook deze mensen de wedstrijden van het WK voetbal kunnen bezoeken.
Het jaar 2016 zal het jaar zijn van de grote veranderingen in de Russische sport infrastructuur. Ter voorbereiding op het WK 2018 heeft het Ministerie van Natuur en Milieu een rapport met voorwaarden opgesteld omtrent de voetbalstadions, mede met hulp van het Local Organising Committe (LOC). Met deze voorwaarden zorgt de Russische overheid ervoor dat de nieuwe stadions zullen voldoen aan de strenge milieuvoorschriften.
Door het opstellen van voorwaarden heeft Rusland een grote stap gemaakt om ervoor te zorgen dat Rusland zich kan houden aan de internationale voorwaarden voor groen bouwen. Deze nieuwe voorwaarden zijn in overeenstemming met die van de FIFA, internationale regelgeving, Russische wetten en bouwvoorschriften. Er is rekening gehouden met de architectuur, constructie, engineering en bouwplannen. De stadions voor het WK 2018 krijgen een certificaat waaruit blijkt dat ze milieuvriendelijk zijn.
Het doel van het team was om de behoeften en doelstellingen van het Wereld Kampioenschap voetbal op papier te zetten en dusdanig te formuleren dat er aan getoetst kan worden. De voorwaarden moeten in overeenstemming zijn met allerlei wetten en regels, zowel binnenlands als internationaal. Het bouwen van groene stadions zal grote invloed hebben op het effectief gebruiken ervan op de lange termijn. Hierbij kan met name gedacht worden aan het zuinig omgaan met water en energie.
Het nieuwe rapport zal overhandigd worden aan afgevaardigden van de speelsteden, stadionmanagers, ontwerpers, bouwbedrijven en de FIFA. Op 19 april 2016 vond een workshop plaats in Moskou waar de milieuvriendelijkheid van het WK 2018 benadrukt werd.
Alle stadions voor het WK 2018 zullen gebouwd of verbouwd worden met certificering volgens deze voorwaarden. Hierdoor zullen alle stadions milieuvriendelijk zijn volgens de Russische en internationale standaarden.
De FIFA heeft besloten om stadions rookvrij te houden tijdens het WK 2018 in Rusland. Dit heeft men besloten na een hevige discussie op de bijeenkomst op 28 juni 2016 in Moskou. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de FIFA en het Russische Local Organising Committe (LOC) in samenwerking met de World Health Organisation (WHO). Belangrijke afgevaardigden, waaronder bestuurders van de speelsteden van het WK voetbal, kwamen bijeen om de ontwikkelingen rondom sport, gezondheid en de fan zones te bespreken.
Op de bijeenkomst werd uitgelegd hoe men rookvrije plekken moet creëren en hoe het roken onder de bevolking verminderd kan worden. Ook waren experts uitgenodigd om ervaringen te delen in het maken van rookvrije ruimten en rookvrije openbare gelegenheden in de speelsteden.
Roken is volgens het WHO de grootste doodsoorzaak onder de mensen dat voorkomen kan worden. Er sterft elke 6 seconden iemand aan de gevolgen van roken. Natalia Toropova is coördinator van het anti-rook programma van het WHO. Het is belangrijk dat de doelstellingen van het WHO gedeeld worden door de FIFA en het Internationaal Olympisch Committee. Hun ervaring is dat voetbalfans positief reageren op een dergelijke campagne en dat ze bereid zijn het roken op te geven in de stadions en fan zones. Het WHO is blij dat het WK 2018 ingezet kan worden om het roken onder de wereldbevolking onder de aandacht te brengen en te stoppen. Sporten en gezond leven gaat namelijk hand in hand en roken hoort daar absoluut niet bij.
Rusland en het WK voetbal worden geen uitzondering. Alles wordt uit de kast gehaald om het toernooi te organiseren conform de strenge voorwaarden van een duurzame strategie. Het belangrijkste doel is om het milieu, de economie en de maatschappij zo min mogelijk negatief te beïnvloeden. Het positieve werk moet juist benadrukt worden.
Sinds het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan heeft de FIFA het belangrijkste voetbaltoernooi rookvrij gemaakt. Hierdoor is de gezondheid van spelers en supporters te waarborgen. De bijeenkomst benadrukte het belang van een rookvrij WK 2018 en men probeerde alle belanghebbenden te overtuigen van dit belang.
Elke week kijken meer dan 15 miljoen mensen naar een voetbalwedstrijd in Europa. De FIFA en het WHO bereiken dus een enorm grote doelgroep met hun campagne tegen het roken. In 2014 heeft onderzoek uitgewezen dat slechts 10 van de 54 landen het roken verboden heeft in hun voetbalstadions. De FIFA hoopt dat mede dankzij het Wereld Kampioenschap voetbal meer landen regels gaan stellen aan het roken in openbare gelegenheden.
De voetbalvelden voor het Wereld Kampioenschap in Rusland zijn onlangs getest door specialisten van het Local Organising Committee en de Sports Turf Research Institute (STRI). Alle velden in de stadions en trainingsvelden werden geïnspecteerd.
De delegatie bezocht in de periode 18 tot 28 september 2016 maar liefst 23 steden in aanloop naar het WK voetbal 2018. Daarbij onderzochten ze de voetbalvelden in 12 stadions, 36 trainingsvelden en 35 velden bij de Team Base Camps.
Alle grasmatten die tijdens het WK 2018 worden bespeeld, zullen na het toernooi ook gebruikt blijven worden. Het inspectieteam heeft op verzoek van de FIFA de velden gecontroleerd en getoetst aan de hoge kwaliteitseisen.
Een bijzonder punt van aandacht gaat uit naar de voetbalvelden in speelsteden Kazan, Moskou, Sint-Petersburg en Sotsji. Ook de velden in stadions waar nog aan gewerkt wordt, zijn onderworpen aan de inspectie. Gedurende de tour heeft het team steden en stadions bezocht die in verschillende fases verkeren. Een aantal velden heeft bijzondere aandacht, maar over het algemeen zijn de specialisten tevreden over de kwaliteit van de voetbalvelden voro het WK 2018 in Rusland.
De delegatie bezocht alle 11 speelsteden van het WK voetbal, evenals Krasnodar, Asov, Tarangog, Svetlogorsk, Gelendzhik, Anapa, Astrakhan, Voronezh, Grozny, Kaluga, Tolyatti en Ufa.
Een memorandum van begrip is getekend om er zeker van te zijn dat de werkomstandigheden rondom de bouw en renovatie van de WK 2018 stadions veilig en gedegen geschiedt. Het memorandum is getekend door de FIFA, het Local Organising Committe (LOC), het Buidling and Wood Workers' International (BWI) en het Russische Construction Workers Union (RBWU). Onlangs was de eerste ontmoeting van de partijen om een werkplan te ontwikkelen om het memorandum te implementeren in aan loop naar het Wereld Kampioenschap voetbal in 2018 in Rusland.
Onder de concrete voorwaarden van het memorandum staat dat alle partijen akkoord zijn gegaan met het monitoringsysteem van de FIFA en het LOC. Het BWI en RBWU zullen meewerken aan de inspectiebezoeken van alle WK stadions. De ondertekenaars zijn ook akkoord dat zij de klachten van werknemers serieus zullen oppakken en de werkcondities streng zullen controleren.
De bouw van de WK stadions moet veilig geschieden voor werknemers en de medewerking van alle belanghebbenden is dan ook noodzakelijk. De ondertekening van het memorandum onderstreept een belangrijke stap in het samenbrengen van de belangrijkste partijen, zoals vakbonden. Samen zal gewerkt worden aan betere en veiligere werkomstandigheden bij de voetbalstadions voor het WK voetbal.
In september 2015 hebben de FIFA en het LOC een monitoringsysteem opgezet met betrekking tot de werkomstandigheden rondom de stadions. Een jaar later zijn er twee inspectieronden geweest ter controle op de omstandigheden van de werknemers. Door ondertekening van het memorandum zijn wederom twee belangrijke partijen, het BWI en RBWU, toegevoegd aan de lijst met partners die het systeem ondersteunen.
De FIFA en het LOC hebben in februari 2016 een bezoek gebracht aan het voetbalstadion in Sint-Petersburg en twee maanden later waren alle 10 WK stadions geïnspecteerd. In de maanden daarna is ook een tweede ronden controlebezoeken afgerond, waarbij de werkomstandigheden van 9.000 werknemers en 100 bedrijven werd onderzocht.