De organisatie van het WK 2018 wil groenere en duurzamere stadions voor het toernooi. Het comité heeft onlangs een workshop gehouden waarbij gediscussiëerd werd over hoe de gebouwen milieuvriendelijker gemaakt kunnen worden. Ook is er gesproken over een verbeterd design en het gebruik nadat een stadion de vergunning gekregen heeft.
Bij het evenement waren afgevaardigden van de ontwerpbureau's en bouwbedrijven aanwezig, evenals experts op het gebied van duurzame ontwikkeling. "Momenteel zijn we erg druk met het certificeren van voetbalstadions", zei Milana Verkhunova. "De ontwerpfase van het Nizhny Novgorod Stadion, Loesjniki Stadion, Volgograd Arena, Samara Arena en Mordovia Arena zijn reeds gecertificeerd. Het Spartak Stadion ontving het uiteindelijke certificaat eind 2016. Het Sint-Petersburg Stadion, en de Kazan Arena worden momenteel beoordeeld voor het certificaat voor de constructie."
Het certificeren van de voetbalstadions voor het WK voetbal in 2018 is onderdeel van de strategie van de FIFA. Naast deze wereldwijde strategie heeft de Russische organisatie eigen richtlijnen opgesteld voor duurzame stadions. Dit certificaat heet "RUSO the football stadiums" en is in maart 2016 van kracht geworden.
De door Rusland ontwikkelde standaard is opgesteld in samenwerking met deskundigen, engineering en bouwkundige werknemers van professionele organisaties en met steun van het ministerie van natuurlijke bronnen en het milieu. Daarbij zijn de algemene voorwaarden van de wereldvoetbalbond vertaald naar praktische richtlijnen zoals deze in Rusland gelden.
Het bouwen van groene sportfaciliteiten volgens milieuvriendelijke regels helpt niet alleen de impact op de omgeving te verminderen, maar verzekerd ook een duurzaam gebruik in de toekomst. Het gebruik van water en energie wordt hierdoor tot een minimum beperkt.
Het Spartak Stadion heeft succesvol het certificeringsproces doorlopen door het implementeren van verschillende energiebesparende technieken, aldus stadiondirecteur Ivan Yachmentsev. Het unieke managementsysteem reguleert de verspreiding van stroom effectief naar de verschillende systemen, waardoor de energieconsumptie met 20% daalde tot 70%. LED-lampen in de ruimtes besparen 90% aan electriciteit in vergelijking met gewone spaarlampen.
Ook de materialen die gebruik worden bij de bouw en aankleding van de stadions van het WK 2018 zijn duurzaam. Warm- en koelsystemen, belichting, stroomvoorzieningen en waterbevoorrading zijn bijvoorbeeld zo energievriendelijk mogelijk aangelegd. De materialen zijn niet schadelijk voor het milieu en zijn in de meeste gevallen zelfs gemaakt van gerecycled afval.
Tot slot zijn de stadions ook toegankelijk voor gehandicapten en mensen met een beperking, zodat ook deze mensen de wedstrijden van het WK voetbal kunnen bezoeken.
Lees alle nieuws »